Reportage

Johan Frencken in Broekhuizenvorst is de eerste Nederlandse koper van een Göweil LT-master. Deze herfst gaat hij met de machine op pad om mais te persen.

2 come.kemejic.rest  

  fuxequg.rest/mil-anuncios-chico-busca-chico-llaillay.php  

Vorige week demonstreerde de nagelnieuwe machine hoe de allereerste mais erin ging. De Göweil LT-master was zojuist uit Oostenrijk aangekomen. Een fotomoment.

3 heard.bafasoxatuj.bar

De machine bestaat grofweg uit een voorraadbunker, een opvoerband, een pers en een wikkelaar. Alles is gebouwd op een onderstel dat achter de trekker kan. De machine vreet naast mais, perspulp en CCM naar wens ook compost, plastic afval, rioolslib en andere recyclingproducten.

De bunker is breed en laag genoeg om er met een silagewagen of kipper in te lossen. Vanuit de brede bunker komt de silage op een smallere opvoerband richting de pers. Verdeelwalsen zorgen voor een goede dosering.

6  

De pers kan uitgerust worden met folie of netbinding. Of met allebei.

Als de baal klaar is, valt deze op de beweegbare wikkeltafel. Een onderliggende bodemketting voert de gemorste mais terug naar de opvoer.

De wikkelaar is verder standaard.

Via een klep rollen de balen van de machine, om beschadigingen te voorkomen. Voor het persen en wikkelen rekent Johan €17 tot €20 per pak, afhankelijk van het aantal.

De balen zijn 1,25 meter hoog en hebben een diameter van 1,10 meter. De machine kan kleinere balen maken, maar dan loopt de capaciteit hard terug. De balen wegen 1.200 á 1.300 kilo.

De pers wordt aangedreven door de aftakas van de trekker. Deze aandrijving loopt verder door de knikdissel. Op de dissel zit tevens een hydrauliekunit voor de hydraulische functies, waarvan de slangen ook door de dissel lopen.

Een tandwielkast maakt het mogelijk om de trekker met weinig toeren te laten draaien. De pers vraagt niet veel vermogen: 74 kW (100 pk) is voldoende. Het advies is om een 110 kW (150 pk) zware trekker te nemen om het 15 ton wegende gevaarte veilig van a naar b te krijgen.

13

De machine werkt verder volledig automatisch, dankzij de elektronische aansturing.

14

De machine komt met een 80 km/u-toelating. Het is dus mogelijk een kenteken aan te vragen. Hierdoor kan de perscombinatie ook achter een vrachtwagen worden gehangen. Tijdens het werk is de machine rondom afgestempeld.

Automatische vet- en oliesmering zijn standaard.

16

Aan beide zijden is een hydraulisch uitklapbaar rek voor de opslag van net en folie.

De machine is voorzien van led-werkverlichting.

Voor transport klapt de bunker in en wordt op de opvoerband getrokken.

19

De machine zit vol met veiligheden en beveiligingen. Zo is bunkerbediening alleen mogelijk met twee handen om beknellingen te voorkomen.